SYCYLIA – największa wyspa na Morzu Śródziemnym, położona na południe od Półwyspu Apenińskiego. Od czubka włoskiego buta oddziela ją (na południowym zachodzie) cieśnina Mesyńska, od Afryki zaś Cieśnina Sycylijska. Powierzchnia wyspy jest bardzo różnorodna. Sycylia – przez starożytnych nazywana „Wyspą Słońca” – pochwalić się może największą w Europie liczbą godzin słonecznych. Wyjątkowe krajobrazy, intensywne zapachy i unikalne smaki – nimi obdarowuje nas bogactwo natury tej krainy. Dojrzewające w słońcu owoce i warzywa stanowią podstawę sycylijskiej kuchni – królowej diety śródziemnomorskiej. Zamiłowanie do przyjemności kulinarnych ma na Sycylii długą tradycję…
Jest to tylko wstęp do całego artykułu. Chcesz dowiedzieć się więcej - kup magazyn
SICILY – the largest island in the Mediterranean Sea, located south of the Apennine Peninsula, from which a narrow Messinian Strait separates it from the tip of an Italian shoe / in the southwest/, and in Africa from the Sicilian Strait. The surface of the island is very diverse. Sicily – by the ancients called the “Island of the Sun”, can boast the largest number of hours in Europe. Exceptional landscapes, intense aromas and unique flavours – they are blessed with the richness of the nature of this land. Fruit and vegetables ripening in the sun form the basis of Sicilian cuisine. The passion for culinary pleasures has a long tradition in Sicily…